- Belung Magazine
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met dergelijk gebruik van cookies. OK, ik snap het Meer informatie

IPF-patiƫnten die op een longtransplantatie wachten, hebben wellicht baat bij middelen tegen fibrose

Het is lastig voor te stellen hoe zwaar het is op een levensreddend donororgaan te moeten wachten terwijl de klok genadeloos doortikt. Een Belgisch onderzoek lijkt tussen hoop en vrees levende IPF-patiënten in deze situatie een sprankje hoop te bieden. De onderzoekers hebben namelijk laten zien dat middelen tegen fibrose de progressie van IPF kunnen afremmen, en zo kunnen helpen de periode tot longtransplantatie te overbruggen. Niet alle patiënten komen echter voor zo'n transplantatie in aanmerking, en er is ook nog steeds een groot tekort aan donorlongen.

Een longtransplantatie wordt toegepast bij patiënten met longfibrose die niet meer op andere behandelingen reageren. De kans is echter groot dat patiënten tijdens het wachten op de transplantatie te maken krijgen met verergering van hun aandoening of komen te overlijden. Deze periode is dan ook een zeer onzekere, zware tijd. Middelen tegen fibrose kunnen IPF stabiliseren, maar leiden niet tot genezing en brengen bovendien bijwerkingen met zich mee. 

rescue_band_visual_belung.jpg

Dr. Isabelle Delanote en enkele van haar collega's uit Leuven wilden iets doen om de behandeling van patiënten met IPF te verbeteren. Ze hebben daarom onderzoek gedaan naar de uitkomsten bij IPF-patiënten die in de periode voorafgaand aan een longtransplantatie behandeld werden met middelen tegen fibrose. Het gebruik van middelen tegen fibrose bleek geen belangrijke bijwerkingen te veroorzaken, al trad er tijdens de behandeling wel gewichtsverlies op. Over het geheel genomen wezen de onderzoeksresultaten erop dat gebruik van deze middelen voorafgaand aan de transplantatie resulteerde in stabilisatie of slechts matige achteruitgang van de longfunctie. Dit was een belangrijke bevinding. Bovendien bracht het gebruik van de middelen tegen fibrose geen postoperatieve complicaties met zich mee, en overleed geen van de patiënten in het eerste jaar na de transplantatie aan IPF.

Op grond van deze bemoedigende resultaten concludeerden de onderzoekers dat het gebruik van middelen tegen fibrose voorafgaand aan een longtransplantatie bij IPF-patiënten veilig lijkt te zijn en erin lijkt te slagen de ziekteprogressie af te remmen. De onderzoekers vermeldden echter ook dat de resultaten dienen te worden bevestigd in een groter, bij voorkeur prospectief, onderzoek voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

Referentie:
Delanote I, Wuyts WA, Yserbyt J, et al. Safety and efficacy of bridging to lung transplantation with antifibrotic drugs in idiopathic pulmonary fibrosis: a case series. BMC Pulm Med 2016;16(1):156.


disclaimer
BE/OFE-171214a 09/2017