- Belung Magazine
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met dergelijk gebruik van cookies. OK, ik snap het Meer informatie

IPF: het belang van vroegtijdige herkenning en een multidisciplinaire aanpak

Mensen met idiopathische pulmonale fibrose (IPF) kunnen het best zo vroeg mogelijk gediagnosticeerd en behandeld worden. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn veel andere longaandoeningen die ongeveer dezelfde symptomen veroorzaken als IPF. Prof. Carlos Robalo Cordeiro heeft samen met enkele collega's een consensusdocument opgesteld met adviezen voor het vaststellen en behandelen van IPF. Daarin benadrukken zij het belang van meer bewustwording rondom IPF en vroegtijdige doorverwijzing van patiënten. Ze adviseren met klem de vorming van multidisciplinaire teams waarin ervaren longartsen, radiologen en pathologen samenwerken. Dergelijke teams zijn het beste in staat deze aandoening vast te stellen en te behandelen.

consultation_visual_belung.jpg

IPF is een levensbedreigende aandoening

Doordat IPF een levensbedreigende aandoening is, is het cruciaal dat IPF-patiënten al in een vroeg stadium worden herkend en doorverwezen. En zeg nu zelf, het is toch een geruststellende gedachte als u weet dat uw huisarts IPF-symptomen goed kan herkennen en u kan doorverwijzen naar een team van specialisten? De Portugese deskundigen zijn het hier in elk geval over eens. Daarom benadrukken zij in hun consensusdocument hoe belangrijk het is dat onder huisartsen de bewustwording rondom IPF-symptomen wordt vergroot. Daarnaast vinden zij dat patiënten met IPF-symptomen voor nadere beoordeling en de best mogelijke behandeling van hun aandoening zouden moeten worden doorverwezen naar een team van ervaren longartsen, radiologen en pathologen.

Voordat IPF kan worden vastgesteld, moet eerst worden aangetoond dat er geen sprake is van één van de andere bekende oorzaken van interstitiële longaandoeningen (ILD, afgeleid van 'interstitial lung diseases'). Eén van de onderzoeken die nodig zijn om de diagnose 'IPF' te kunnen stellen, is een zogeheten hoogresolutie-CT-scan (HRCT-scan). Bij dit beeldvormend onderzoek wordt gecontroleerd of er een afwijkingenpatroon zichtbaar is dat kenmerkend is voor een zogeheten UIP (dit staat voor 'usual interstitial pneumonia'). UIP is een vrij veel voorkomende vorm van ILD. De aanwezigheid van zo'n UIP-patroon staaft het vermoeden dat er sprake is van IPF. Als er twijfels zijn over de aanwezigheid van dit patroon, kan er een longbiopsie gedaan worden. Maar daarmee zijn we er nog niet. Volgens het consensusdocument vraagt de multidisciplinaire aanpak er namelijk om dat niet alleen gekeken wordt naar de gestandaardiseerde HRCT-informatie en het histopathologisch patroon, maar ook naar alle niet-gestandaardiseerde gegevens die van de betreffende patiënt voorhanden zijn. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om gegevens over een longspoeling, serologisch onderzoek of biomarkers.

In hun consensusdocument bespreken de deskundigen ook de niet-medicamenteuze behandelmogelijkheden voor IPF-patiënten. Voorbeelden daarvan zijn longrevalidatie, zuurstoftherapie en een longtransplantatie. Ook beschrijven ze twee nieuwe geneesmiddelen die beschikbaar zijn gekomen voor de behandeling van IPF. Dit zijn de eerste geneesmiddelen die de ziekteprogressie kunnen vertragen. De Portugese onderzoekers benadrukken trouwens wel dat de behandeling op de individuele patiënt moet worden afgestemd. Bij het vaststellen wat de meest geschikte behandeling is voor een patiënt, is volgens de onderzoekers het klinisch gedrag van de aandoening bepalender dan de uitslag van longfunctieonderzoek.

Referentie:
Robalo Cordeiro C, Campos P, Carvalho L, et al. Consensus document for the diagnosis and treatment of idiopathic pulmonary fibrosis: Joint Consensus of Sociedade Portuguesa de Pneumologia, Sociedade Portuguesa de Radiologia e Medicina Nuclear e Sociedade Portuguesa de Anatomia Patológica. Rev Port Pneumol 2016;22:112-22.


disclaimer
BE/OFE-171214a 09/2017