- Belung Magazine
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met dergelijk gebruik van cookies. OK, ik snap het Meer informatie

IPF: een ernstige maar nog onbekende aandoening

Stel dat u iemand tegenkomt die hoest en buiten adem is. Zou u dan, net als veel andere mensen, gelijk aan astma of COPD denken? Er zijn echter ook andere ernstige aandoeningen die zulke symptomen kunnen veroorzaken. Een voorbeeld daarvan is idiopathische pulmonale fibrose (IPF). IPF is veel minder bekend dan aandoeningen als astma, COPD en longkanker, maar kan net zo naar en zelfs dodelijk zijn. Dit artikel kijkt naar enkele belangrijke kenmerken van deze nog relatief onbekende aandoening.

Interstitiële pulmonale fibrose: dat is een ingewikkeld klinkende naam en een hele mond vol. Maar bij nader inzien blijkt deze naam eigenlijk heel logisch te zijn. IPF is een aandoening van de longen (vandaar de aanduiding 'pulmonale'). Bij IPF is het weefsel tussen de bloedbaan en de longblaasjes aangedaan (vandaar de aanduiding 'interstitiële') en treedt er verlittekening (oftewel 'fibrose') van het longweefsel op. Door deze fibrose kan zuurstof minder goed vanuit de longen in de bloedbaan terechtkomen. Hierdoor ontstaan symptomen als kortademigheid en hoesten. 

IPF komt momenteel voor bij 14 tot 43 op de 100.000 mensen, en wordt meer bij mannen dan bij vrouwen vastgesteld. Naast kortademigheid en een chronische droge hoest is ook het krijgen van zogeheten 'trommelstokvingers' typerend voor IPF. Bij trommelstokvingers worden de vingertoppen dikker en de nagels bol, waardoor de vingers de vorm van trommelstokken krijgen. Een andere bijzondere term die vaak gebruikt wordt bij IPF is 'velcrogeluid'. De medische naam hiervoor is 'crepitaties'. Hiermee wordt het knetterende geluid bedoeld dat de arts hoort bij het beluisteren van de longen van iemand met IPF. Dit klinkt een beetje als velcro die langzaam wordt losgetrokken. Via deze link kunt u dit geluid duidelijk horen: https://www.youtube.com/watch?v=uCyoQSNAGsg

4634-boehr-infographic_belung_a4_nl.png+1

Naast de gangbare symptomen kortademigheid en (droge) hoest, zijn er ook symptomen van IPF die minder vaak voorkomen, zoals vermoeidheid, zwakte en gewichtsverlies. Een ernstig probleem bij IPF zijn acute exacerbaties. Een acute exacerbatie is een plotselinge verergering van de aandoening die leidt tot een aanmerkelijke achteruitgang van de longfunctie.

Zoals aan het begin van dit artikel al werd aangegeven, denken veel mensen bij kortademigheid of een droge hoest niet gelijk aan IPF. Zelfs voor artsen is het erg lastig om IPF te onderscheiden van andere aandoeningen, en de helft van de IPF-patiënten krijgt een verkeerde diagnose. Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om IPF meer onder de aandacht te brengen. Want hoe meer mensen van deze aandoening op de hoogte zijn, hoe vroeger de aandoening herkend zal worden. 

Referentie:
Infographic over IPF. Boehringer Ingelheim.


disclaimer
BE/OFE-171214a 09/2017