- Belung Magazine
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met dergelijk gebruik van cookies. OK, ik snap het Meer informatie

Maak medische informatie voor longpatiënten begrijpelijker

Wist u dat medische informatie op internet door ruim een derde van de Nederlandse longpatiënten niet goed begrepen wordt? Dit zorgelijke nieuws kwam aan het licht bij een onlangs verrichte enquête onder Nederlandse longpatiënten. Naar aanleiding van deze enquête pleit het Longfonds nu voor meer praktische ondersteuning van mensen met lagere gezondheidsvaardigheden.

couple_visual_belung.png

De term 'gezondheidsvaardigheden' verwijst naar hoe goed iemand in staat is gezondheidsinformatie te vinden, te begrijpen en toe te passen. Zulke vaardigheden zijn heel belangrijk. U hebt ze nodig om de juiste keuzes te maken op het gebied van uw gezondheid, en om de aanwijzingen voor een behandeling op te volgen. NIVEL (het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) heeft nu ontdekt dat veel longpatiënten moeite hebben om medische informatie op het internet te vinden en te begrijpen. Ook blijken veel patiënten het lastig te vinden in te schatten of de gevonden informatie wel betrouwbaar is, en wel echt op hun situatie van toepassing is.

Volgens Hendrien Witte, directeur van de Longfonds patiëntenvereniging, willen longpatiënten graag zelf de touwtjes in handen hebben. “Mensen willen eigen keuzes maken in hun behandeling”, verklaart Witte. “Het maken van goede keuzes begint echter met kennis, en daarvoor is juiste en begrijpelijke informatie nodig. Voor longpatiënten is er momenteel onvoldoende van dergelijke informatie voorhanden.”

Het probleem beperkt zich niet tot het begrijpen van informatie op internet. Sommige longpatiënten hebben ook moeite met het begrijpen van bijsluiters, het volgen van aanwijzingen van de arts en het invullen van medische formulieren. Omdat een deel van de Nederlandse longpatiënten moeite heeft met dit soort zaken, wil het Longfonds mensen met lagere gezondheidsvaardigheden helpen met praktische ondersteuning. Het Longfonds is van plan de komende jaren samen met patiënten op maat gemaakte voorlichtingsmaterialen te ontwikkelen. 

Referentie:
Longpatiënt kan informatie niet goed inschatten


disclaimer
BE/OFE-171214a 09/2017